Qi Gong

IMG-20150913-WA0000

Qi Gong is een systeem van gezondheidsversterkende oefeningen, die een belangrijk deel uitmaken  van TCM ( Traditionele Chinese Geneeskunde).
Qi is universele energie, die door alle levende organismen heen stroomt.
Gong  is de manier waarop deze energie gereguleerd wordt.
Volgens Oosterse genezers is men gezond wanneer Qi (levensenergie) vrij door speciale  Qi-banen (meridianen) in het menselijk lichaam  stroomt. Indien deze vrije doorstroming bemoeilijkt is of gehinderd, ontstaat mogelijkerwijs een ziekte.
Het doel van Qi Gong is het herstellen van de storingen in de stromen van Qi door het lichaam, waardoor de balans in het lichaam herstelt en het lichaam geneest.
Qi Gong verenigt het menselijk lichaam, geest en ademhaling en combineert beweging met rust.
Het  beschouwt de mens als verbinding tussen de hemel en aarde en de menselijke ontwikkeling als deel  van de harmonie in de natuur.
Het resultaat van het beoefenen van Qi Gong is innerlijke rust, betere conditie, vitaliteit en harmonie.
Qi Gong kan liggend, zittend en staand uitgevoerd worden, zowel door mensen met een zwakke gezondheid (voor genezing),  als door mensen met een goede gezondheid (voor onderhoud van de gezondheid).
Qi Gong kan beoefend worden door mensen van alle leeftijden op elk moment van de dag. Het liefst op een plek waar er schone lucht is of een goed geventileerde ruimte. Het is aanbevolen lichte, comfortabele kleding te dragen van natuurlijke stof.